Община Viana do Alentejo и Асоциацията „Европейска мрежа Mеста на мира“ (ENPP- European Network of Places of Peace), в рамките на съвместно споразумение, подадоха днес до Регионалната дирекция за култура на Alentejo (Португалия) транснационално заявление за „Европейски знак за културно  наследство“ (European Heritage Label) с общото наименование „Места на мира“

който включва, освен Paço dos Henriques, в Alcáçovas (Португалия) още шест обекта, разположени в шест държави-членки на Европейския съюз, притежаващи общо нематериално наследство: във всички тях са подписани съответните мирни договори.

Заявлението е подадено в категорията „Транснационален обект“ и включва освен Paço dos Henriques (Португалия) също и  Историческия комплекс Alcañices (Испания), Замъка Тренчин (Словакия), Дома на мира във Вашвар (Унгария), Манастира на Св. Франциск в Задар (Хърватия), Парка с Историческата чешма в Кайнарджа (България)  и Националния музей Котрочени в Букурещ (Румъния).

“Европейски знак за културно  наследство“ (EHL) е създаден през 2011 г. с Решение № 1194/2011 / ЕС на Европейския парламент и Европейския съвет и има за цел да отличи обекти на културното наследство с висока стойност и видимост както за общата европейска история, така и за изграждането на Европейския съюз (ЕС) и европейските ценности и човешки права, които са в основата на процеса на европейската интеграция.

Сдружение ЕВРИКА е пълноправен член на „Европейска мрежа Mеста на мира“ от 2013 година.

 enpp 12.2020

Powered by

email icon smallphone icon smallfacebook icon smallyoutube icon small