Област Констанца и Община Ефорие - обща информация

ГРАД КОНСТАНЦА

Град Констанца е разположен на западния бряг на Черно море и векове наред е бил кръстопът на важни търговски пътища, свързващи Изтока и Запада. Градът е отдалечен на 185 мили от Босфора.

Констанца има древна история от 2500 години и е най-голямото морско пристанище в Румъния.

Древното име на Констанца е Томис. Легендата разказва, че Язон пристигнал тук с аргонавтите след откриването на Златното руно.

Томис е основан от гръцки колонисти от Милет през 6-ти век пр. н. е., а през 71 г. пр. Хр. бива завладян от римляните. Римският император Константин Велики го преименуват на Константина в чест на сестра си. Името е съкратено до Констанца по време на Османската епоха. През 13-ти век, когато генуезките търговци доминирали търговията в Черно море, Констанца процъфтява. Градът преживява упадък два века по-късно под османска власт.

Градът отново разцъфтява през 19 в. по времето на крал Карол I, който решава да възроди Констанца като важно пристанище и морски курорт. За кратко време в града се появяват изящни имения и хотели.

Констанца е четвъртото по големина пристанище в Европа, отстъпвайки единствено на Ротердам, Антверпен и Марсилия.

Градът е трети по големина в Румъния и представлява важен културен и икономически център, който си струва да бъде посетен. Констанца е известна с археологическите си съкровища и атмосферата на старата част. Градът е наситен със забележителности: исторически паметници, древни руини, Гранд Казино, музеи и магазини, а близостта му до най-посещаваните морски курорти го превръщат в притегателен център за черноморските туристи. Констанца привлича и с редица ресторанти, нощни клубове и кабарета, които предлагат голямо разнообразие от развлечения на своите посетителите.

constanta romania

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ГРАД ЕФОРИЕ

Ефорие е курортен град на брега на Черно море, намиращ се в югоизточната част на Румъния, в регион Добруджа/окръг Констанца.Град Ефoрие включва населените места Ефорие Суд и Ефорие Норд. Ефорие Суд е най-стария балнео-курорт на брега на Черно море, чието начало датира още от 1899 г.Плажът на курорта - основната атракция, достига дължина 3 км и ширина между  20 и 100 м. В северната част на курорта той граничи с висок бряг, който е и алея за разходка, добре известна в курорта.    

Eforie Romania