В Добрич бе открит офис „Европа Директно“. Той се намира в Търговско-промишлената палата и е един от 13-те в страната, които се разкриват през тази година със срок на действие до 2025-а. 80 организации и институции са кандидатствали за правото да ръководят такъв офис, посочи Бойко Благоев от Представителството на ЕК в България. Мрежата „Европа Директно“ има 424 центъра в целия Европейския съюз.

Целта им е да се осигури пряк и лесен достъп на граждани и организации до информация за ЕС и неговите политики; да се организират дебати и събития за активно гражданско участие със засилен фокус към ученици и младежи; да се предоставя обратна връзка за нуждите на регионите у нас към институциите на Европа и да се комуникира с останалите мрежи и офиси на ЕС. Ще се следи дали гражданите се възползват активно от възможностите, а не само ще се отчита дейност, категоричен бе Благоев.

В офиса „Европа Директно“ ще може да се задават въпроси за работа или образование в друга държава на ЕС; правилата в общността за качеството на живот; правата на гражданите в различни ситуации; възможности за финансиране на организации; за пазаруването он-лайн и др. Информация за дейността ще има на щендери в Регионалната библиотека, читалища в региона, Зеления център в Шабла и др. места. Офисът ще се представя на стопански изложения и местни прояви. Ще се комуникира активно с Младежкия център и училищата, ще се провеждат съвместни събития и инициативи за популяризиране на гражданското образование, което отскоро е учебен предмет.

На откриването на „Европа Директно“ в Добрич присъства и Теодор Стойчев от Бюрото на Европейския Парламент в България, кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Васил Карапанчев, екипът на ТПП, много партньори. Всички гости на церемонията бяха поздравени с изпълнения на Духовия оркестър на Добрич и Ансамбъл „Добруджа“. Бе посадено дърво в градинката пред Центъра за бизнес и култура, където се помещава офисът.

Europe Direct 1

Europe Direct 2

Europe Direct 3

Europe Direct 4

Europe Direct 5

Europe Direct 6

Europe Direct 7

Europe Direct 8

Powered by

email icon smallphone icon smallfacebook icon smallyoutube icon small