В цяла Европа,паметниците и обектите на културно наследство са в опасност. Някои от тях поради липса на ресурси или експертни познания,други поради бедствия или човешка дейност. За да осигури устойчиво бъдеще за тези обекти,водещата организация за културно наследство „Европа Ностра“, обедини сили с Института на Европейската инвестиционна банка,и през 2013 г. стартира, програмата „7-те най-застрашени“.

Europa Nostra Nominate 2018

Програмата „7-те най-застрашени“ помага на застрашените Европейски паметници и обекти като мобилизира общности заедно с публични и частни партнъори. Това не е програма за финансиране. Главната й цел е да служи като катализатор за действие.

Програмата „7-те най-застрашени“ e подкрепена от програмата на ЕС "Творческа Европа" като част от мрежовия проект "Интегриране на културното наследството" на „Европа Ностра“.

Ако сте започнати със случай на културно наследство,което е застрашено – например исторически паметник или археологически обект, място за поклонение, индустриален комплекс, исторически парк, музей или движим актив за културно наследство,го номинирайте за програмата „7-те най-застрашени 2018г.“.

Окончателният списък на 7-те най-застрашени места за културно наследство в Европа ще бъде обявен през Февруари 2018 г. по време на Европейската година на културното наследство.

Кандидатурите за номинации могат да бъдат подавани както от членове или асоциирани партньори на „Европа Ностра“, така и от установени публични и частни органи,действащи в областта на културното наследство – разположени в държави,в които Европа Ностра все още не е представена.

Само с вашата помощ ще можем да опазим общото културно наследство.

Кандидатствайте сега

Краен срок: 30 юни 2017 г.

Гледайте видео

Powered by

email icon smallphone icon smallfacebook icon smallyoutube icon small